ZA010239.jpg

BARNAG ÉS KÖRNYÉKE

Barnag területe a XI. századtól lakott hely, előbb a királyné szakácsai éltek itt, majd a XIII. századtól a közeli Vázsonykő (Nagyvázsony) vár urainak birtoka lett. 1649-ben a királyra visszaszállt birtokot az uralkodó a Zichyeknek adományozta, akik a területet az államosításig szinte megszakítás nélkül birtokolták.


A török hódoltság alatt Barnag lakossága is megfogyatkozott. Ezért a Zichy-család már a XVIII. század elején német földművesek letelepítésére tett kísérletet. Barnagi birtokukra 1714-ben érkeztek először Dél-Németországból telepesek, 1726 óta folyamatosan voltak német lakói a falunak. Számuk pár évtized alatt jelentősen növekedett: 1757-ben már 302 német és 102 magyar lakosa volt a településnek. Az etnikailag, nyelvileg és felekezeti szempontból megosztott lakosok a mai Barnag területén két különálló településen éltek egészen 1947-ig: a református magyarok Magyarbarnagon, a katolikus németek Németbarnagon.  A XIX. sz. közepétől a lakosság egyre fogyatkozott, ma alig százan élnek az egyesített faluban.

A barnagi kálvária:
Kevesen tudják az idelátogatók közül, hogy Barnagon található Veszprém megye egyik legkorábban épült kálváriája, amelynek formája számos archaikus vonást őriz. Az 1798-ra elkészült kápolnasor összeköttetést teremt a falu temploma és a kálváriadomb, valamint a kálváriahegy lábánál kialakított új temető között. A kálvária korabeli állapotát az 1824. évi egyházlátogatásból ismerjük. A keresztút állomásai kőből épült kápolnák voltak, amelyekbe közel életnagyságú festett szobrokat helyeztek, ezek jelenítették meg a szenvedéstörténet egyes állomásait. A keresztút indítókápolnájában a Fájdalmas Anya szobra állt, az ezt követő hét stációban a Szűzanya hét fájdalmát jelenítették meg. A kálváriadomb tetejére egyhajós, klasszicizáló kápolnát építettek, amely befogadta az ekkor már korhadó kereszteket és a szentsírt. A XIX. sz. közepén a hívek a tönkrement szobrokat eltávolították, a stációk falára a szoborjelenetek megfelelőit festették. Súlyosan megrongálódtak a keresztút állomásai az 1839. évi nagy tűzvész alkalmával, amikor teljesen leégett a falu temploma és több lakóháza is. A tűz martalékává lett házakat és az új, megnagyobbított templomot 1844-re újjáépítették, de a kálvária stációi hosszú időre elhanyagolt állapotba kerültek. A stációk állapotának romlását ezután már csak lassítani tudták. A tönkrement falfestmények helyére festett bádogképeket erősítettek, 1941-ben a kálváriát záró kápolnát újították fel.  Az értékes műemlékegyüttes teljes felújítására a Barnagi Német Kisebbségi Önkormányzat vállalkozott 2003-ban. 2008-ig elkészült a hét romos stáció és az indítókápolna felújítása. A kálvária régi szépségét 2009-ben Somogyi Győzőfestőművész képeinek elhelyezésével nyerte el. A barnagi kálvária különlegessége abban rejlik, hogy az egyház által kanonizált 14 helyett csak hét stációból áll, amelynek jelenetei a Fájdalmas Anya hét fájdalmát ábrázolják, vagyis a keresztútig tartó történetet Mária szemszögéből mutatják be. Mária hét fájdalmát az evangéliumi történetekből (4) és a katolikus hagyományokból (3) merítették, ezt felidéző kálváriákat pedig nemcsak német nyelvterületen, hanem magyarországi német falvakban is állítottak, vagyis a mintát a német telepesek az óhazából hozhatták magukkal. 

Vendégeinknek ajánljuk

Túraútvonalak

Grand Vin de Barnag

Tekeresvölgyi sajtok

Kapolcsikum lekvárok, szörpök

Mamka lekvár

A Balaton-felvidék (szerintünk is) legjobb fagyija

Barnagi vegyesbolt

Barnag Jövőjéért Alapítvány (honlap harangzúgással)

Barnagtól 14 km-re található Kapolcs, a Művészetek Völgyének központi

települése. A falu és környéke nem csak Magyarország legnagyobb összművészeti

fesztiváljának napjai alatt kínál látnivalókat az odalátogatóknak. Honlap

Barnagtól 16 km-re található Tihany, a tihanyi dombokon termő

levendularengeteggel, nyár elején levendulafesztivállal, méltán világhírű bencés

apátságával, remek koncertekkel. 

Barnagtól 5 km-re, a Balaton-felvidék lankái között található Nagyvázsony község, amelynek legfontosabb nevezetessége a XV. századi vár, s annak a könyék fölé magasodó lakótornya. Az egykori mezőváros számos műemléke a vár leghíresebb uráról, Kinizsi Pálról mesél: www.nagyvazsony.hu, www.kinizsivar.hu

Barnagtól 28 km-re a Balaton-felvidéki Nemzeti Park részét képező Káli-medence különleges természeti élményeket kínál. Ezek közül kiemelkedik a Salföldi Természetvédelmi Major, ahol őshonos állatfajokkal (mangalica,szürkemarha, rackajuh) és gyógynövényekkel lehet ismerkedni. 

Barnagtól mintegy 30 km-re kezdődik a Balaton-felvidék vulkáni tanúhegyeinek lánca. A különleges alakú és hangulatú tanúhegyek: a Hegyestű, Hegyesd, Haláp, a Csobánc, a Tóti-hegy, a Gulács, Badacsony, Szigliget és a Szent György-hegy ősi várakkal és páratlan balatoni panorámával hálálják meg a túrázók fáradságát. 

www.badacsony.hu, www.bfnp.hu

 

Éltető linkgyűjtemény az oldal alján!

IMG_3301_edited.jpg
931489EE-8E06-4330-A2AB-DFF7FDC42C83.JPG

Barnag története